TRADITIONELE SOLLICITATIEGESPREK IS PASSÉ

TRADITIONELE SOLLICITATIEGESPREK IS PASSÉ
Het traditionele sollicitatiegesprek verliest aan populariteit volgens recent onderzoek van online sociaal netwerk LinkedIn. In de plaats daarvan worden vijf nieuwe sollicitatiemethoden gebruikt. Ter illustratie, er wordt kandidaten onder andere gevraagd te solliciteren via een video-interview.
Het social netwerk is gericht op arbeidsrelaties en stelt dat er vier grote recruitmenttrends in aantocht zijn. Hierbij worden data intelligence en artificial intelligence genoemd als belangrijke trends. Ook komen er twee minder logische trends naar voren uit het onderzoek. Ten eerste gaat het diversiteits-thema van grote invloed zijn volgens het LinkedIn-onderzoek. Daarnaast is het traditionele sollicitatiegesprek een onderwerp van discussie onder recruiters.
Traditionele sollicitatiegesprek staat ter discussie
Het onderzoek geeft aan dat 42% vooroordelen een rol speelt in traditionele sollicitatiegesprekken. Ondanks het zelfinzicht geeft ruim 75% aan dat zij deze sollicitatiemethode nog gebruikt. Het leeuwendeel vindt het klassieke gesprek ook nog steeds effectief. Daarentegen is 57% zich bewust dat het conventionele sollicitatiegesprek niet duidelijk maakt wat de zwaktes zijn van een kandidaat. Tevens zegt 63% dat met het normale gesprek de soft skills van een kandidaat niet in te schatten zijn.
Vijf nieuwe sollicitatietechnieken
Mede daarom kiezen recruiters steeds vaker voor de volgende vijf sollicitatietechnieken in plaats van of als aanvulling van het traditionele sollicitatiegesprek:
online soft skills assessments;
job auditions;
ontmoetingen in meer casual settings;
vr-assessments (via gesimuleerde 3D-omgevingen);
video-interviews.
Alle technieken moeten een duidelijker beeld geven over hoe de kandidaat zich in een niet-klassieke sfeer gedraagt. Daarbij moet het voor de recruiter duidelijk worden wat de kandidaat kan én of hij/zij in de groep van bestaande werknemers past. Door gebruik te maken van de nieuwe technieken is het volgens 26% van de recruiters ook niet meer mogelijk te liegen als kandidaat over vaardigheden. De nieuwe technieken geven volgens 69% een realistisch beeld van de vaardigheden van een kandidaat.
Diversiteit in recruitmentbeleid
Doordat er binnen het selectie- en wervingsproces meer aandacht wordt besteed aan diversiteit staat het traditionele sollicitatiegesprek ter discussie. Ruim 53% besteedt aandacht aan diversiteit. Daarnaast vind 80% diversiteit zeer belangrijk voor wijze waarop zij kandidaten werven.
Bron: Werf&, 15 januari 2018

voor de werknemer

Geef een reactie