SOLLICITATIEGESPREK MET TOEKOMSTIGE COLLEGA

De klik met een toekomstige collega kan vaak pas tot stand komen op de eerste werkdag van de nieuwe werknemer. Hierin lijkt verandering te komen. In plaats van HR en een leidinggevende zijn het steeds vaker teamleden die het eerste gesprek voeren met de sollicitant.

Gesprek met toekomstige collega

Het gesprek met toekomstige collega’s in plaats van met een nieuwe manager werkt volgens experts. Directe collega’s zijn immers goed op de hoogte van de dagelijkse werkzaamheden en wat daarvoor nodig is. De eerste selectie van potentieel toekomstige collega’s wordt door veel bedrijven alsnog uitgevoerd door de afdeling HR. Kandidaten worden geselecteerd op basis van de vereisten voor de functie.

Vervolgens wordt er door de teamleden bepaald of de sollicitant in het team past bijvoorbeeld. Een manager houdt echter het laatste woord. Bij bedrijven die tijdens de sollicitatieprocedure hun sollicitanten door teamleden laten interviewen wordt alsnog gewerkt met een vetorecht voor managers. Het gevaar is dan natuurlijk dat een manager keuzes die afwijken van zijn of haar eigen ideeën, niet accepteert.

Bron: NRC, 2018

voor de werkgever, voor de werknemer

Geef een reactie