Outplacementtraject oudere werknemer minder vaak succesvol

Slechts 47% van alle oudere werknemers die via een outplacementtraject van werk naar werk wordt begeleid slaagt erin een nieuwe baan te vinden. Dat blijkt uit het Nationaal Outplacement onderzoek. Het onderzoek is uitgevoerd door branchevereniging OVAL. Enerzijds wordt uit dit onderzoek ook duidelijk dat 83% van alle werknemers jonger dan 40 jaar erin slaagt via een dergelijk traject een nieuwe baan te vinden. Anderzijds is dit echter niet het geval voor de oudere werknemers.

Outplacementtraject oudere werknemers

Het aantal succesvolle trajecten toegenomen bij een vergelijking tussen 2016 en 2018. In 2016 was 70% van alle trajecten succesvol bijvoorbeeld. Dit is stapsgewijs toegenomen naar 73% in 2018. Het outplacementtraject van oudere werknemers slaagt echter minder vaak dan bij werknemers die jonger zijn dan 57 jaar. Ter illustratie, minder dan de helft (47%) van de werknemers die ouder zijn dan 57 jaar slaagt erin een nieuwe baan te vinden. Terwijl in 2016 nog 52% van deze groep oudere werknemers een nieuwe baan vond door middel van een outplacementtraject. Dat is jammer volgens Petra van de Goorbergh, directeur van OVAL. Van de Goorbergh: “Als je kijkt naar de krapte op de arbeidsmarkt is iedereen hard nodig, ook oudere werknemers.”

Reden van minder succesvolle trajecten

Volgens Van de Goorbergh ligt het niet aan de oudere werknemers, maar aan het beeld van werkgevers over oudere werknemers. Van de Goorbergh zegt het volgende over die beeldvorming: “Die is toch niet zo positief. De oudere werknemer zou minder flexibel zijn en de arbeidskosten zouden niet opwegen tegen de arbeidsproductiviteit. Maar uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt van die beeldvorming niets te kloppen. Werkgevers zijn juist heel tevreden over oudere werknemers. Succesvolle voorbeelden zouden meer gedeeld moeten worden. Werkgevers met goede ervaringen moeten daarover vertellen zodat de beeldvorming verandert. Het is een olievlek die zich moeten verspreiden.”

Nieuwe vaardigheden aanleren

Naast de beeldvorming spreekt Van de Goorbergh over bijscholing van oudere werknemers door het aanleren van nieuwe vaardigheden. “Je moet uitgerust zijn om nieuwe functies te kunnen doen en dus blijven investeren in bijscholing. De baan voor het leven bestaat niet meer.” Zegt Van de Goorbergh.

Bron: AD,

voor de werknemer

Geef een reactie