Ook een tevreden werknemer blijkt open te staan voor een andere baan

Uit onderzoek van XpertHR blijkt dat ruim 54% van tamelijk tevreden werknemers openstaat voor een andere baan. Daarnaast geeft 48%  eerlijk toe weleens een sollicitatiebrief te schrijven onder werktijd of hun LinkedIn-profiel aan te passen in de tijd van de baas.

Tevreden werknemers binnenboord houden

Voor werkgevers en leidinggevenden kan het interessant zijn te weten waarom tevreden werknemers overwegen van baan te wisselen. Uit het onderzoek blijkt dat tevreden werknemers op zoek zijn naar meer uitdaging (64%). Daarnaast is het salaris een belangrijke factor om te blijven. Het salaris moet meegroeien met de ontwikkeling van de medewerker. Daarbij blijkt dat het belangrijk is een ontwikkelingsplan samen te stellen met daarin concrete doelstellingen en doorgroeimogelijkheden. Hierin staat welke trainingen en welke verantwoordelijkheden worden opgepakt en waar de uitbreiding van taken ligt. Product Director Wieneke Brandt zegt het volgende over het binnenboord houden van tevreden werknemers zodat zij niet van baan te wisselen: “Op deze manier zorgt u er als werkgever voor dat een werknemer altijd voldoende uitdaging heeft en daardoor minder geneigd is om te vertrekken.”

Collega’s zijn ook belangrijk

Voor tevreden werknemers spelen naast het meegroeiende salaris en gedegen ontwikkelingsplan een aantal goede collega’s een belangrijke rol voor het wel of niet van werkgever wisselen. Uit het onderzoek blijkt dat bijna een derde van de werknemers van baan wisselt omdat zij niet overweg kunnen met collega’s (12%) of hun leidinggevende (14%). Vandaar dat de combinatie van een passend salaris, fijne collega’s en doorgroeimogelijkheden ook wel wordt gezien als de ideale combinatie om werknemers voor langere tijd te binden. Brandt vult aan: “Gelukkige werknemers zijn niet alleen minder geneigd om van baan te wisselen maar ook productiever, minder vaak ziek en ze werken beter samen. Reden genoeg voor managers om het werkgeluk altijd hoog op de agenda te hebben staan.”

Bron: Managers Online

voor de werkgever, voor de werknemer

Geef een reactie