Flexwerkers makkelijker een eigen woning

Voor flexwerkers wordt het eenvoudiger om een hypotheek te krijgen en dus een eigen woning. Op basis van opleiding, baanzekerheid en groeimogelijkheden schetsen banken een arbeidsmarktscan. Als deze positief uitpakt dan kan de flexwerker Nationale Hypotheekgarantie krijgen. Dat schreef minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kasja Ollongren aan de Tweede Kamer.

1,8 miljoen flexwerkers op zoek naar een eigen woning

Bijna 1,8 miljoen flexwerkers kunnen aanspraak maken op de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Het NHG-fonds staat garant voor woningbezitters met betalingsproblemen. Als er sprake is van een positieve arbeidsmarktscan kunnen flexwerkers aanspraak maken op de NHG en logischerwijs een eigen koopwoning.

Dit is volgens Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop logisch in relatie tot de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Hagedoorn: “Daardoor geeft een vast contract geen zekerheid meer. De opleiding is belangrijk geworden. Gebruikelijk was om voor flexwerkers uit te gaan van het gemiddelde inkomen over de laatste drie jaar. Dat mogen we nu loslaten. De maatregel gaat niet alle problemen in één keer oplossen, maar voor veel mensen helpt het wel.”

Opleiding speelt geen rol

Het is een misopvatting dat alleen hooggeschoolde flexwerkers een positieve arbeidsmarktscan kunnen krijgen. Het heeft met meerdere facetten te maken. Hagedoorn: “Het is een misverstand dat een goede opleiding alleen een universitaire opleiding betekent. Als je mbo-IT of Techniek hebt gedaan, zijn je kansen op de arbeidsmarkt ook groter. De twee doelgroepen die hier het meest aan hebben, is de groep die pas kort geleden van school is gekomen en al een goede baan heeft, en een groep mensen die de laatste jaren een schommeling hebben gehad in inkomen, om welke reden dan ook.”

Bron: AD,

voor de werkgever, voor de werknemer

Geef een reactie