BOUWVAKKER WIL NIET MEER ALTIJD TERUG

Bouwvakkers keren niet zomaar terug in de bouw als ze tijdens de economische crisis hun baan verloren. Op het hoogtepunt van de economische crisis lag de bouw bijna stil, met als gevolg dat veel bouwvakkers hun baan verloren. Ruim 200.000 bouwvakkers namen afscheid van de bouwplaats. Enerzijds omdat ze met pensioen gingen, anderzijds omdat er geen werk meer was voor hen. Nu er weer volop werk is in de bouwsector keert slechts 22% van hen terug naar de vertrouwde werkomgeving. Zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Niet meer terug ondanks ervaring

In totaal keerden slechts 36.000 bouwvakkers terug in de bouw, zo blijkt uit de CBS-cijfers. “Dat het aantal herintreders zo laag is, is verrassend”, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Het overige deel van de 200.000 uittreders ging elders aan de slag of zat zonder werk. Ter illustratie, ruim 27% van hen ging werken buiten de bouwsector. Daarnaast ging 18% met pensioen en 21% ontving een vorm van uitkering. Van Mulligen is verrast door de cijfers. “Je zou zeggen: het gaat beter in de bouw dan komen juist de mensen met ervaring in deze sector terug. Dat blijkt niet zo te zijn”, aldus Van Mulligen.

Minder banen in bouwsector ondanks personeelskrapte

Ondanks dat er personeelskrapte is binnen de bouwsector nam het aantal banen af binnen de sector. Van Mulligen zegt het volgende: “Het is mysterieus dat het aantal banen in de bouw het tweede kwartaal van dit jaar zelfs is afgenomen. Als je bedenkt hoe groot de krapte is en 40% van de bouwbedrijven aangeeft dat ze een tekort hebben aan personeel, verwacht ik dat het een kwestie van tijd moet zijn voordat het aantal banen weer toe zal nemen.”

De aanwas van nieuwe bouwvakkers is niet opgenomen in de CBS-cijfers. “Mensen die in 2016 instroomden, moeten in 2012 of 2013 met hun opleiding begonnen zijn. Toen was het geen aantrekkelijke periode om te starten met een opleiding in de bouw. Hoe dat nu is, zien we over een paar jaar pas terug in de cijfers.” Zegt Van Mulligen.

 

Bron: AD2018

voor de werkgever, voor de werknemer

Geef een reactie